KEZDŐLAP


A  NONI TITKA


BIOAKTÍV ITALOK

KOZMETIKUMOK

ÉLETMÓD

ELÉRHETŐSÉG


Kattints a kiválasztot linkre!

A noni gyümölcs

A noni története

A tudomány a noniról

Gyakran feltett kérdésekegy szép nő Tahitiről - nonival

Én is Tahitian NoniTM bioaktív italt ajánlom!Miért?


Földünk egyik utolsó tiszta, paradicsomi környezetéből származik.


Cégünk a saját ellenőrzése alattt tartja a teljes folyamatot a gyümölcs leszüretelésétől a palackba kerüléséig.


Rendkívül szigorú minőségellenőrzési eljárás.


A világosn az egyedüli noni kutató labor üzemeltetése.


14 pozitív teszttel végződött humán klinikai kísérlet - és még további 40 van folyamatban..Miért a Tahitiről származó nonit ajánlom?

Miért van szükség táplálék-kiegészítők használatára?

A szervezet akkor működik jól, ha megkapja a számára szükséges tápanyagokat. Mennél aktívabb életet él valaki, annál több vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre - mennél stresszesebb körülmények között él, annál több antioxidánsra van szüksége. Igaz, hogy a mindennapi táplálékkal is vesz magához az ember különféle tápanyagokat, de a kérdés az, hogy vajon elég-e ez a számára?
A gyorsan növekvő népesség következtében a mezőgazdaság az utóbbi fél évszázad során teljesen átalakult: elterjedt a műtrágyázás, amivel azonban a mikrotápanyagokat nem lehet pótolni. Bár egyre szebben néz ki, valójában egyre silányabb a termés, mert egyre kevesebb értékes tápanyagot tartalmaz.
gyümölcsökRáadásul táplálékaink is egyre szegényesebbé váltak. A modern társadalom felgyorsult életmódja olyan félkész ételeket fejlesztett ki, amelyek híján vannak számos fontos tápanyagnak. Ellenben különféle színezékekkel és tartósító szerekkel megterhelik a szervezetet. A mai ember napi táplálékával már nem könnyen kapja meg azt a mennyiségű vitamin adagot, amihez az őseink gond nélkül hozzájutottak. Fontossá válik tehát a bevitt mennyiség kiegészítése. A piacon kapható termékek között túlkínálat mutatkozik. Nem könnyű eligazodni, hogy a sok bóvli közül melyek lehetnek számunkra a legmegfelelőbbek.

Mire figyelj táplálék-kiegészítő választásakor?

vulkán TahitinTiszta környezetből származzon, s maga is tiszta legyen: ne  tartalmazzon színezéket, édesítő, vagy tartósító szert. Ne  szintetikus, hanem természetes alapanyagú legyen, s lehetőleg  folyadék formájú, hogy könnyen hasznosítani tudja a szervezet.
Én jó szívvel ajánlom a noni tartalmú ThriveTM bioaktív italokat, mert  nekem  már bizonyítottak, mert magam is évek óta fogyasztom és  mert tökéletesen megfelelnek a fenti kívánalmaknak - bár a noni  nem táplálék-kiegészítő, haenm teljes értékű táplálék!

A noni gyümölcs bemutatása


Mi fán terem a noni?

polinéz férfi nonit szürtel A trópusokon mindenütt jelen lévő, örökzöld cserje. Tápanyagokban legdúsabb fajtája Tahitin és a környező szigeteken, földünk egyik utolsó paradicsominak mondható környezetében található meg. A klimatikus adottságok Francia-Polinéziában biztosítják leginkább a növény optimális növekedését, ráadásul a szigetek gazdag vulkánikus talajának köszönhetően sokféle ásványi anyagot és nyomelemet képes magába szívni – ahogy a szőlőt is Tokaj és Badacsony kihamvadt vulkáni talaja teszi igazán zamatossá.
     A noni, ez a 6–10 méter magasra is megnövő növény ígynonicserje az egész trópusi világban elterjedt. Megtalálható a nyílt parti vidékeken éppúgy, mint az erdőkben (a tengerszint felett kb. 400 méter magasságig). Nem válogatós: jól érzi magát a savas, de a lúgos talajokon is. A fűfélék mellett ez az első növény, amely megtelepszik a friss lávaömlések tetején. A sok víz, sőt még a sós víz sem árt neki: tengerparti lagúnákban is megtalálható. Az amerikai kormány ajánlja, a tengerparti telkek szélére védősávként, a hurrikánok okozta károk kivédésére.
     Törzse egyenes és sima. Átellenesen álló, széles, fényes zöld, dúsan erezett, elliptikus nagy levelei vannak. Az apró fehér, ötszirmú virágai szőlőfürtszerű csoportokban nőnek. A gyümölcs göbös felületű, sokszögű. Bemélyedő vonalak veszik körül az egyes „szemeket”. Kettévágva nagyon hasonlít az eperfa termésére, csak jóval nagyobb annál: 12–15 cm-es nagyságot is elér. Színe először sötét-, majd sárgás-zöld, éretten áttetszően fehéres. Ilyenkor rendkívül kellemetlen, a pálpusztai sajtra emlékeztető büdös szagát az érés során megjelenő oktánsavak okozzák. Ezzel tartja távol magától a kártevőket.
noni virág     Egész évben állandóan terem, mindig van rajt virág, de félérett s érett termés is. A magok háromszög alakúak és   vörösbarnák.  Egyik végükön légzsák található, emiatt úsznak a víz felszínén. Ez magyarázza meg azt, hogy a polinéziai szigetvilágban a nagy  távolságok ellenére hogyan terjedhetett el ilyen széles körben. Egy-egy érett gyümölcs több száz magot tartalmaz. A magok  az erős maghéj miatt lassan csíráznak ki.

A noni növény rendszertani helye

érőfélben lévő noni A noni (latin nevén: Morinda citrifolia) a Rubiaceae, magyarul a buzérfélék közé tartozik. Ennek a növénycsaládnak mintegy 6000 képviselője ismert. Számos egzotikus gyógynövény akad közöttük. Többségük alkaloid tartalmának köszönheti a gyógyhatását. Jól ismert közülük a maláriaellenes kínafa és az egyik legnépszerűbb élvezeti szer, a kávé. Magyarországon is használják bólék ízesítésére is szagos mügét.
érett noni gyümölcs kettévágva   A nonit a különböző kultúrákban többfajta néven is ismerik. A helyi nyelvre lefordított nevei általában növény két jellegzetes tulajdonságát hangsúlyozzák: Painkiller tree (= fájdalomcsillapító fa), illetve Cheese fruit (= sajt fa). Angolul Indian mulberry, magyarul pedig citromlevelű buzérszeder a botanikai neve. A növényt elsőként Linné írta le a XVIII. században. Növénygyűjteményében ma is megtalálható a stockholmi Természettudományi Múzeumban.

A noni története

A noni mint élelmiszer

polinéz kenu A noni akkor terjedt el, amikor a polinézek ősei 2000 évvel ezelőtt Délkelet-Ázsiából kiindulva meghódították a Csendes-óceáni szigetvilágot. Többféle növényt vittek magukkal kis kenuikban, de az úti holmi részét képező növények között, a kókuszdió után a noni volt a legfontosabb. Ezt használták ugyanis jó egészségi állapotuk fönntartására.
noni ital és gyümölcs tálalása    James Cook kapitány már az 1790-es években leírta, hogy a Morinda citrifolia gyümölcsét Tahitin élelmiszerként fogyasztják. Egy 1866-os, Londonban megjelent publikáció szerint táplálékul szolgál a Fidzsi-szigeteken és ezt más tanulmányok is megerősítik a Csendes-óceáni szigetek, Délkelet-Ázsia, Ausztrália és India őslakosaival kapcsolatban. Szamoában a gyümölcs közhasználatú, Burmában pedig nyersen, vagy curryben megfőzve is fogyasztják. A dús olajtartalmú magvait megpörkölve, sózva eszik. Malajziában gyakran alkotórésze a kerabu vagy a royak nevű salátának, Indonéziában pedig egy Jamu gendong nevű, népszerű élénkítő ital egyik fontos összetevője. Táplálékként és italként is fogyasztják a Hawaii szigeteken.
     A második világháborúban Merrill egy, a Csendes-óceáni szigetek ehető és mérgező növényeivel foglalkozó, az USA katonái számára kiadott kézikönyvben leírta, hogy a Morinda citrifolia gyümölcsét és tápláló leveleit szükség esetén meg lehet enni.

A noni növény népi gyógyászati felhasználása

az érett gyümölcs péppé őrléseA polinéziaiak a noni növény minden részét felhasználják különböző gyógynövény-keverékeikben: a gyümölcsön, illetve annak levén kívül alkalmazzák a növény leveleit, gyökerét, kérgét és a virágait is. Az etnofarmakológusok Polinéziában – 15 különböző helyszínen – több mint harmincféle panasz esetén történő alkalmazását írtak össze. Közel negyvenféle gyógynövénykeverékben szerepel.
     Egy tongai monda szerint a Maui nevű isten, akiről egy szigetet is elneveztek, úgy mentette meg az életét, hogy egész testét noni levelekbe burkolta. Talán arra utal az eset, hogy a férfivá válási szertartáshoz hozzá tartozik a test teljes tetoválása. Ennek a több hétig is elnyúló műveletnek a fájdalmait segíthetett elviselni a felsértett bőrfelület betakarása noni levelekkel.
szent növényként tisztelik a nonit Polinéziában
   Allen már 1873-ban beszámolt a noni néhány etnobotanikai tulajdonságáról. Megfigyelése szerint a gyümölcsöt menstruációs panaszokat enyhítő szerként és hashajtóként is használták. Ez a noni gyógyhatásainak egyik legkorábbi említése. 


A noni a tudomány megvilágításában

A noni tudományos vizsgálata

Ralph Heinke professzor A noni hatásmechanizmusának a felfedezője Dr. Ralph Heinicke professzor. 50 éves folyamatos kutatása, illetve az abból következő tapasztalatok révén válik igazán érthetővé, hogy a Morinda citrifolia – a mai napig ismert legbőségesebb iridoidforrás – miért hat gyökeresen másként, mint a többi gyógynövény. A noni olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, amelyek segítik és támogatják szervezetünk védekező rendszereit, egyensúlyi folyamatait.
élelmiszerbiológusok: John Wadsworth és Stephen Story   Ezekre az ismeretekre építve John Wadswort és Stephen Story élelmiszer-biológusok 1996-ra megalkották a Tahitian NoniTM Juice-t, melyet 2010-ben Bioaktív Italra neveztek át.
  A ThriveTM bioaktív ital 1) hatékony, 2) széles spektrumú, 3) mellékhatás mentes, 4) tiszta, 5) jó minőségű és 6) biztonságos, vagyis egy szóval kifejezve: adaptogén. Ez a benne található fő bioaktív anyagoknak az iridoidoknak köszönhető, hiszen 12-féle iridoid is megtalálható a noniban.
  Eddig 14 pozitív eredménnyel befejezett humán klinikai vizsgálaton van túl, s több tucatnyi teszt jelenleg is folyamatban van.
       Bővebben ide kattintva olvashatsz a nonival folytatott tudományos kísérletekről.


Mi jellemzi az iridoidokat?

Az iridoidok növények által előállított erőteljes fitokémiai anyagok. Azért termelik őket a növények, hogy a fertőzések és más ártalmak ellen védelmet nyújtsanak a számukra. Gyümölcsökben ritkán fordulnak elő, inkább a gyógynövényekre jellemzőek. Ezek fő hatóanyagát és egyben számos gyógyszer alapanyagát szolgáltatják. Kémiailag ciklikus monoterpénnek (terpentin = fenyőgyanta) minősíthető vegyületek.
polinéziai tájkép     A terpének közé az illó olajok, gyanták és növényi balzsamok tartoznak. Ezek olyan alacsony forráspontú vegyületek, amelyek hozzájárulnak számos növény illatához. Szén, hidrogén és néha oxigén atomokat is  tartalmaznak. A növények a legintenzívebben a meleg reggelü napokon, az első napsugarak hatására termelik őket. Amikor stresszes állapotba kerülnek (hőség, aszály vagy sérülés miatt), ez ellen védekezve fokozódik bennük az iridoidok termelése. Vagy eltárolják, vagy pedig kibocsátják őket – részben miattuk látszik távolról kéknek az erdővel borított hegyoldal.
iridoid szerkezeti képlete      Az iridoidokat legtöbbször glikozidok formájában tárolják el a növények. Ezek a sejtnedveikben, a váladéktartó sejtjeikben, oldott állapotban előforduló szerves vegyületek, amelyekben egy cukormolekula a nem cukor jellegű részhez (a terpénhez) kapcsolódik. A cukormolekula akadályozza meg az iridoidok lebomlását.

Ebből a 15 perces videóból részletesen megismerheted az iridoidok és a noni jelentőségét.
     

Az iridoidok tudományosan bizonyítható módon

-    antioxidánsok: semlegesítik a káros szabadgyököket
-    növelik az energiai szintet
-    támogatják az immunrendszert

Gyakran feltett kérdések

Miért jelenthetjük ki, hogy biztonságos a noni?

az amerikai orvosok kézikönyve Nagy bizalmat ad az, hogy belekerült a PDR-be, az amerikai orvosok nagy kézikönyvébe. A NONI Bioktív Ital mellett a noni magolaj és a noni levél szérum is megtalálható benne.
  2003. június óta rendelkezik a Morinda cég a noni forgalmazását az EU területén megengedő NOVEL FOOD minősítéssel. Ez a brüsszeli engedély kimondja, hogy a TAHITIAN NONITM Juice teljesen tiszta és biztonságos. Az EU-ban ez az egyetlen noni termék, amely több mint 3 éves vizsgálat után hivatalosan megkapta ezt az engedélyt. A vizsgálat során azt is tesztelték, hogy mi történik napi 6-7 liter noni elfogyasztása esetén. Még ekkora mennyiségnél sem találtak mellékhatást, ezért nem kell ráírni az üvegre, hogy kérdezze ki orvosa, gyógyszerésze véleményét. A noni ebben a vonatkozásban nem különbözök a többi gyümölcslétől.

Mi különbözteti meg a ThriveTM Bioaktív Italokat a többi nonitól?

noni italok Az egyre növekvő számú (kb. 300) utánzat miatt, laikusként nem lehet könnyű eldönteni, hogy melyik noni termék hasonlítható össze az autentikus Tahiti NoniTM Bioktív Itallal. Sok noni gyártó vásárolja a nyersanyagot harmadkézből, így nem tudják garantálni a gyümölcsük minőségét. A MORINDA viszont saját kézben tartja a teljes feldolgozási és minőségbiztosítási folyamatot a szedéstől a palackozásig. Az a Bioaktív Ital, ami az ajtódhoz érkezik, épp olyan tiszta és hamisítatlan, mint a Francia-Polinézia szigeteien megtermő noni gyümölcs.
      Amint leszüretelik a gyümölcsöt, egy négylépcsős minőségellenőrzési folyamaton megy keresztül. A folyamat végére csak a legjobb minőségű gyümölcsök maradhatnak meg. A feldolgozás során nyomon követik minden egyes palackot, még arra is meg tudják adni a választ, hogy a Te üvegedben lévő Bioaktív Italhoz ki és hol szedte le a gyümölcsöt. A cégünk független laboratóriumokkal ellenőrizteti a palackozott termékeit. A pasztörizálás biztosítja, hogy a juice nem tartalmaz baktériumokat és mikroorganizmusokat, míg a hasznos komponensek megőrződnek benne. A Bioaktív Ital nem tartalmaz mesterséges adalékokat és tartósítószert sem.
noni kutatlaboratóriumSok cég használja fel a MORINDA tudományos eredményeit, mivel nincs nekik elég erőforrásuk a saját kutatások elvégzésére, a mi cégünk egy önálló laboratóriumot hozott létre kizárólag a noni kutatására. A Tahiti NoniTM Bioaktív Ital teljesen tiszta. Francia-Polinézia levegőjének és talajának tisztasága megjelenik a Bioaktív Ital hamisítatlan tisztaságában.
      A MORINDA kutatásainak eredményeként a noni mára egyre inkább a tudósok és kutatók figyelmének középpontjába kerül.

Mennyit fogyasszunk?

Az olyan veszélyeztetett korosztályok, mint a kismamák, az aggastyánok vagy a csecsemők is nyugodtan fogyaszthatják. A gyógyszerekkel sem veszik össze, de soha ne módosíts a gyógyszereid adagolásán anélkül, hogy azt a kezelő orvosoddal egyeztetted volna!
    Aki többféle gyógyszert is fogyaszt, annak ajánlott óvatosabban kezdeni a noni fogyasztásához, de  fokozatosan növelve az adagot minél előbb jusson el a cégünk által ajánlott, napi kétszer 30 ml-es dózisig. (A gyorsan beinduló méregtelenítés is járhat kellemetlen tünetekkel, jobb ha elve kivédjük ezek jelentkezését egy kezdeti kisebb bevitellel.) Legyengült szervezet esetén az adag ennél nagyobb is lehet, illetve ebben az esetben ajánljuk a nagyobb iridoidtartalommal rendelkező Bioaktív Italainkat. 
     Ha kúra szerűen tervezed inni, akkor ajánlott évente egy 4 literes kúrát beiktatni. Legalább 90 napig fogyaszd folyamatosan. Az első litert az első, a második és harmadik litert a második, a negyedik litert pedig a harmadik hónapban idd meg. Ám ha nem akarsz lemondani a noni jótékony hatásainak élvezetéről, fenntartó adagként folyamatosan is fogyaszthatod a termékeinekt.
     Gyermekek esetében elegendő lehet a kisebb iridoid tartalommal rendelkező Family termékcsalád Bioaktív Italainak fogyasztása.

Hogyan fogyasszuk?

   1. Rázd fel az üveget mielőtt iszol, mivel a gyümölcs rostos részei is benne vannak.  
    

sportolók is isszák a nonit2. Lehetőleg éhgyomorra fogyaszd! Előtte és utána igyál meg egy pohár vizet. Javasolt, hogy utána fél óráig ne fogyasszál ételt. Ne feledkezz meg róla, hogy a napi ajánlott folyadékbevitel 2,5–3 liter, amiből kb. 2 liternek víznek kellene lennie!

3. Tartsd hűtőben ha már kibontottad az üveget, hacsak nem iszod meg egy héten belül. Ha érzékeny vagy a hidegre, a reggeli adagot töltsd ki magadnak lefekvés előtt – s még felkelés előtt, ágyban fekve is elszopogathatod.  
   

4. Lehetőleg ne használj fém evőkanalat a fogyasztásnál, inkább  üvegpohárba mérd ki az adagot.

5. Javaslom, hogy a fogyasztás mindig azonos időben történjen, lehetőleg korán reggel vagy késő este. Minél hosszabb ideig tartsd a szádban, hogy már a nyelv alatti enzimek elkezdhessék a lebontását – így még gyorsabban meg fogod érezni az erejét.

6. Fogyasztható vízbe, vagy teába, illetve gyümölcslevekbe keverve is, de szerintem tisztán az igazi.

Adatkezelési szabályzat
00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
©Tahitian Noni International, Inc. Engedéllyel használva. Minden jog fenntartva.
A Tahitian Noni International UK Ltd. Független Terméktanácsadója
TAHITIAN NONI™, MORINDA®, TePoemä™, Moéa™, SKIN SUPPLÉMENT™, Equine Essentials™,  a Tahitian Noni International, Inc. bejegyzett védjegyei.
Tárhelyszolgáltató:Tárhelypark. Adatkezelés nyilvántartási száma: NAIH-65425/2013.